JORNADES URV sobre l'Emergència Climàtica: perspectives científiques, polítiques i socioeconòmiques

Benvinguda de la Rectora

L’emergència climàtica és una realitat que hem d’afrontar amb mesures contundents. Conscient d’aquesta situació, al juny de 2019 el Claustre de la URV, el màxim òrgan de govern de la institució, va aprovar un manifest a iniciativa dels nostres investigadors en aquest àmbit. Així mateix, la URV ha alineat les accions de govern amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, que inclou l’acció climàtica, vinculada a l’objectiu 13.

Precisament en aquesta línia, la URV s’ha plantejat mesures com la introducció d’energies renovables i el compromís de disminuir en un 20% les emissions de CO2 l’any 2020, per reduir la petjada de carboni, que és un dels principals acceleradors del canvi climàtic. De fet, gràcies a les mesures d’estalvi, del 2005 al 2018 hem aconseguit reduir en un 41% el consum elèctric per metre quadrat d’edifici. Així mateix, i de cara al curs 2019-20, es reforçarà l’aposta per potenciar el transport públic finançant unes millors tarifes per al col·lectiu universitari (estudiantat, PDI i PAS) i ampliant línies i horaris.

Amb aquestes jornades, la URV vol alertar i conscienciar la societat i la comunitat universitària de la importància de lluitar plegats davant d’aquests desafiaments. La URV vol actuar com a element catalitzador o impulsor d’iniciatives que puguin contrarestar i frenar el canvi climàtic. Malauradament, algunes conseqüències del canvi climàtic ja han tingut un impacte negatiu a la Catalunya Sud, com és el cas del gran incendi forestal de la Ribera d’Ebre. La URV es vol implicar en la recuperació d’aquest territori, fer-hi rebrotar la vida i ajudar que la Ribera emergeixi de nou, de manera ràpida, de les seves pròpies cendres. Per aquest motiu, la quarta jornada es destinarà a discutir entre els diferents agents com es pot materialitzar aquesta idea a través del disseny de projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), amb la implicació de la Diputació, els municipis, la Generalitat i la mateixa URV.

María José Figueras

Rectora de la Universitat Rovira i Virgili