XIII Congrés d'Antropologia - Perifèries, Fronteres i Diàlegs

Turisme i informació

Tarragona està situada al nord-est de la península ibèrica, en un territori cruïlla de l’eix del Mediterrani i la vall de l’Ebre i esdevé un nus de comunicacions estratègic gràcies a la seva xarxa viària, ferroviària i portuària.

L’obertura de la ciutat al mar, amb 14 km de litoral, li atorga un clima suau i temperat tot l’any. Les precipitacions són escasses i es concentren a la tardor i la primavera. El mes de setembre és una bona època per gaudir de la ciutat i de les seves platges.

El principal atractiu turístic el configuren el conjunt monumental romà (declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000), interessants vestigis medievals, l’arquitectura modernista, museus, platges i una ampla façana marítima. Es tracta d’una destinació cultural única, ben complementat amb una excel·lent gastronomia.

La festa major, Santa Tecla, se celebra del 15 al 24 de setembre, és el moment més esperat per als tarragonins ja que combina durant deu dies la vessant més tradicional, amb el seguici popular i els castells, amb innovadors espectacles d’artistes vinguts d’arreu i activitats promogudes pel ric teixit social de la ciutat. També destaca el festival de reconstrucció romana Tarraco Viva (maig), el Concurs Internacional de Focs Artificials (juliol) i el Concurs de Castells (octubre), on les principals colles castelleres de Catalunya exhibeixen les seves construccions de força, equilibri, valor i seny.

Des de Tarragona podem accedir a la gran oferta lúdica i d’oci de la Costa Daurada: al complex Port Aventura, considerat el millor parc temàtic del sud d’Europa; al Parc Natural del Delta de l’Ebre, la major zona humida de Catalunya; a la Ruta del Císter, en la que destaca el Monestir de Poblet; a Reus, una ciutat de reconeguda tradició comercial amb un ric patrimoni modernista, així com també fer un interessant reconegut gastronòmic per les cinc Denominacions d’Origen de vi (Priorat, Montsant, Tarragona, Conca de Barberà Terra Alta) i tres DOP d’oli (Siurana, Baix Ebre - Montsià i Terra Alta), l’Arròs del Delta de l’Ebre i l’Avellana de Reus.

Tarragona és també una ciutat universitària. La Universitat Rovira i Virgili (URV) ofereix un catàleg amb una quarantena d’estudis de grau i prop de 50 màsters que abasten tots els àmbits de coneixement i que cursen més de 14.000 estudiants. Es tracta d’una universitat investigadora que compta amb una destacada visibilitat internacional i que s’ha situat com la tercera universitat de l’Estat espanyol en impacte internacional normalitzat de la seva producció científica.

L’any 2010, la URV va aconseguir la distinció de Campus d’Excel·lència Internacional per part del Ministeri d’Educació per al projecte Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud, que inclou els instituts de recerca, els hospitals universitaris i el sistema de centres tecnològics i parcs científics, impulsats per la URV i nombroses empreses del territori, que se centren en els principals eixos socioeconòmics de Tarragona: la química i l’energia; la nutrició i la salut; el turisme, l’enologia, el patrimoni i la cultura.

Logotips